Unix is not an acceptable Unix | Affording Play

http://mkremins.github.io/blog/unix-not-acceptable-unix/

Artikkelissa on kiinnostavaa pohdintaa Unix-filosofiasta ja komentorivityökaluista. Olisi ihan kiinostavaa myös nähdä Python-filosofian käyttämisestä käyttöjärjestelmien ja työkalujen rakentamiseen.

Where are the self-tuning systems? | Frank DENIS random thoughts.

https://00f.net/2015/06/01/self-tuning-systems/

Kiinnostavaa pohdintaa erilaisten tietojärjestelmien asetusarvojen automaattisesta konfiguroinnista. Toimiessaan tällainen tekisi omasta työstäni helpompaa, mutta yleensä säädettäväksi annetut arvot on säädettävissä tarkoituksella ja järjestelmän dokumentaatiosta pitäisi löytyä arvojen vaikutukset selkesästi selitettynä.

Rearchitecting GitHub Pages - GitHub Engineering

http://githubengineering.com/rearchitecting-github-pages/

We’ve also been really pleased with how ngx_lua has worked out. … The ability to embed our own code into nginx’s request lifecycle has also meant that we’re able to reuse nginx’s rock-solid proxy functionality rather than reinventing that particular wheel on our own.

Kiinnostavaa juttua GitHub-versionhallintapalvelun staattisten sivujen hostausjärjestelmän uudelleenkirjoittamisesta. Siistien järjestelmien rakentamiseen tarvitaan tylsää ja toimivaa teknologiaa uuden ja kiinnostavan sijaan. :)

Mietteitä harrastelijatason massiivinettipeleistä

Redditin MUD-subredditissä oli jonkin aikaa sitten kiinnostava keskustelu MUD-pelien modernisoinnista isomman käyttäjäkunnan saavuittamiseksi.

http://www.reddit.com/r/MUD/comments/31bezx/what_would_it_take_for_muds_to_become_popular/

Erään keskustelijan mielestä perinteisiä MUDeja ei voi kunnolla modernisoida, mutta niiden helppoon perustamiseen ja muokkaukseen pohjautuva kulttuuri voisi olla mahdollista elvyttää tulevaisuudessa helpompien pelinkehitystyökalujen avulla.

shawncplus:

Now, I can see where the culture of MUD building can get popular again. All it takes is for a newbie-friendly, free, powerful modern mmo engine to get released. As soon as someone who, now, would download SMAUG and make a MUD can instead download AwesomeNewMmoEngine and make a WoW clone with essentially the same skill level that’ll be the nail in the coffin for new MUD creation and the birth of a new generation of that culture of MUD builders.

Muutama tällainen työkalupaketti on jo tarjolla esimerkiksi HeroEnginen ja SmartFoxServerin ( + Unity3D:n) muodossa, mutta ne eivät vielä ole yhtä helppoja pystyttää ja ylläpitää kuin tekstipohjaiset MUD-palvelimet.

Seuraillaan mitä tulevaisuus tuo tulleessa. Haluan pelata joitan hassua.

(Hu)go-testailua

Olen parin viikon ajan testaillut Go-ohjelmointikieltä. Kieli on vaikuttaa varsin mukavalta ja itseä siinä kiinnostaa nopeus sekä käännetyn koodin tarjoamat helpotukset esimerkiksi nettipalvelujen deploy-prosessihin.

Aloin testailumielessä toteuttaa sillä pidempään ideatasolla pyörinyttä podcast proxy -palvelua, jolla on tarkoitus ladata, säätää ja antaa ladattavaksi podcast-feedissä olevia MP3-tiedostolinkkejä. Esimerkki käytöstä olisi seuraavanlainen http://korjaa-aud.io/korjaa/http://linkki.fi/ääni/tiedostoon.mp3. Linkin kutsuminen olisi tarkoitus palauttaa säädetty ja uudelleen enkoodattu MP3-tiedosto ladattavaksi.

Toteutan palvelua Go:lle tehdyllä bindauksella SoX-äänikäsittelykirjastoon. Komentorivityökalu toimii tällä hetkellä, mutta kirjaston/bindauksen ongelmana on todella pieni määrä esimerkkejä sen käytöstä ja joidenkin säätöefektien kummalliset parametrit.

Yksi hyödyllisemmistä efekteistä “silence”, jolla sain lyhennettyä 1 tunti 45 minuuttia kestävästä podcastista pois 15 minuuttia pois leikkaamalla sen keskellä olevat hiljaiset kohdat lyhyemmiksi.

Go:n kirjastojen lisäksi olen testaillut satunnaisia Go:lla tehtyjä ohjelmia. Näistä isommassa testissä on ollut staattisia sivuja sisältö- ja template-tiedostoista generoiva Hugo. Sivuston generoiva komentorivityökalu on nopea, mutta se on vielä kehityksen alla.

Esimerkiksi järjestelmässä ei ole vielä sisäänrakennettua tapaa luoda postauksista sivutettua listaa ja Markdown-parseri tekee vähän omiaan. Kummankin korjaus ja läjä muita kiinnostavia ominaisuuksia on kyllä tulossa.

Mari Saario: Kuka tukee koodarilapsen intohimoa?

http://marisaario.net/blog/2014/09/07/kuka-tukee-koodarilapsen-intohimoa/

Jos kolmivuotias on kiinostunut viulunsoitosta, hänelle on tarjolla käytännössä joka kunnassa musiikkileikkikouluja ja -kerhoja. … Jos lapsi on kiinnostunut tietokoneista, hänen vanhempiansa neuvotaan rajoittamaan harrastusaikaa.

Mitä teet kun robotti vie työsi?

Kaikenlainen tekoälyyn ja automatisointiin liittyvä on kiinnostanut itseä jo pitkään. Yllä olevassa videossa pohditaan lähitulevaisuuden työllisyystilannetta, jossa fyysinen robotti tai tekoälyjärjestelmä korvaa ihmisen työn tekijänä.

Tobold’s Blog: Resurrection failed

http://tobolds.blogspot.fi/2014/08/resurrection-failed.html

Artikkeli katsahtaa kuukausimaksullisten nettiroolipelien taloustilanteen synkkään menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Tilaajamäärissä edelleen huipulla oleva World of Warcraft alkaa olla loppusuoralla. Omien arvailujen mukaan 2014 loppusyksystä tuleva WoW-laajennus “Warlords of Draenor” on todennäköisesti toiseksi viimeinen iso laajennus, jonka peli tulee saamaan.

Evernoten Android-jakovalikkomuutos

Jonkin aikaa sitten Evernote vaihtoi nimensä Androidin jako-valikossa “Lisää Evernoteen”. Syynä on ilmeisesti ollut yrityksen ajatus nostaa sitä aakkosjärjestyksessä olevassa listassa lisäämällä e-kirjaimella alkavan valikkotekstin eteen a-kirjaimella alkava. Eli englanniksi teksi on nyt muodossa “Add to Evernote”.

Englanniksi tämä toimii kivasti ja Evernote nousee valikossa, mutta muille kielille käännettynä ensimmäinen sana saattaa olla mitä vaan. Suomeksi käännettynä teksti alkaa nyt l-kirjaimella ja puotaa listassa jonkin verran. Itsellä on ohjelmia sen verran, että joudun nykyään rullaamaan pari kertaa että pääsen klikkaamaan Evernotea.

Olen puhelimella Evernoten suurkuluttaja ja lisään muun muassa kiinnostavia twiittejä kokonaisena, jotta saan kiinnostaviin linkkeihin myös kontekstia mukaan.

Bisnes-mielessä tekstin vaihtaminen on ihan ymmärrettävä valinta. Oletettavasti osa Evernoten mobiilivärkkiinsä asentaneista ei välttämättä muista käyttää sitä jakovalikon kautta ja tällä heitä muistutetaan käyttämään ohjelmaa ja ehkä jossain välissä siirtymään maksaviksi asiakkaiksi.

Evernote on suomeksi ja varmaan myös muille kielille lokalisoitu kohtuullisen hyvin, mutta käännöksen aiheuttamaa “haittaa” ei ole jostain syystä jaksettu/muistettu ottaa huomioon muutosta tehtäessä. Maksaviin asiakkaisiin tällä ei välttämättä ole suoraan mitattavissa olevaa vaikutusta, mutta olisi kiinnostavaa saada tästä lisää tietoa joskus tulevaisuudessa.

Flickr:n hieno web-karttakäyttöliittymä

Selasin pitkästä aikaa Flickr:istä kuvia ja huomasin heidän toteuttaneen erittäin siistin ja pienessä tilassa toimivan karttanäkymä kuvan paikkatiedon näyttämiseen.

Kartta vaihtaa zoomitasoa muutaman tason verran viemällä hiiri kartan päälle ja kartan klikkaaminen vie hakuun, joka näyttää sijannin lähellä otetut muut kuvat. Yksi parannusidea olisi mennä eri zoomitasoilla klikkaamalla eri laajudelta kuvia etsiviin hakuihin.

Alla on animaatio kartan toiminnasta.

Animatio kartan toiminnasta